Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2009

Μια ελεύθερη παρωδία

Η σοβαροφάνεια μας "έφαγε" στην κυριολεξία,τόσο στα ΜΜΕ,όσο και στον καθημερινό βίο. Οι άνθρωποι πλήττονται αδιαλείπτως από σοβαροφανείς ειδήσεις όλων των ειδών -υποτιθέμενα σοβαρές,αναληθείς (ως συνηθίζονται να είναι) , παραπλανητικές, ανούσιες, κίτρινος τύπος κ.α. Τι θα λέγατε αν υπήρχε μια εναλλακτική διέξοδος?

Το ίντερνετ είναι ένα πολύ χρήσιμο μέσο πληροφόρησης. Μπορούμε να κατεβάσουμε εκατοντάδες χιλιάδες πηγές δεδομένων,να διαβάσουμε και να ενημερωθούμε για οτιδήποτε μας ενδιαφέρει ανά πάσα στιγμή.

Στο θέμα της σοβαρότητας, η βικιπαίδεια (η ελληνική ανεγκυκλοπαίδεια) καταφέρνει να ανταποκρίνεται πολύ επιτυχημένα στην αναζήτηση πληροφοριών, χωρίς ωστόσο να παραμένει μια ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια,αλλά να παίρνει και τη μορφή εφημερίδας, μιας και έχει τη δυνατότητα να ενημερώνεται συνέχεια.

Η Φρικηπαίδεια είναι μια παρωδία της βικιπαίδειας. Δηλαδή περιέχει άρθρα τα οποία είναι ακριβώς το αντίθετο απ'ότι πρέπει να είναι- ψεύτικες ειδήσεις,σοβαροφανή άρθρα, ειρωνικά σχόλια,υπονοούμενα και ισοπέδωση οποιουδήποτε θέματος. Δηλαδή όπως είναι οι ειδήσεις των ΜΜΕ, με τη διαφορά ότι γνωστοποιείται εκ των προτέρων στον αναγνώστη ότι πρόκειται για παρωδία (γιατί να το κρύψωμεν άλλωστε?) και ότι ο τρόπος με τον οποίο γράφονται οι περισσότερες ειδήσεις είναι σαφώς πιο χιουμοριστικός.